top of page

Запонахме. Първа копка и първи стъпки

Започваме! Най-накрая събрахме всички документи от общината, свършиха пречките и започваме строителството. Всъщност започваме с копаенете като първа стъпка.


Първа копка


Като за начало трябваше пак да дойдат геодезистите и да определят точно границите разположението на сградата върху парцела и съответно границите на изкопа (Забележка: приятно се изненадах, че това си било включено в цената на техния проект за къщата и дори не ми искаха пари за това. Май си остана и последното, за което някой не ми иска пари). След това се разбираме за конкретен ден за започване на истинската работа.


Строителя ни пита ще има ли церемония по първа копка :) Всички сте виждали как на големи обекти има официална церемония по започването. Чупят бутилки в багерите, правят символична първа копка за снимките, има речи и т.н.. Едва ли си представяте подобно нещо за строителството на една къща. Оказва се обаче, че някои хора наистина си правят разни ритуали: колят животни на терена, викат попове за освещаване и какво ли още не. Ние нямахме намерение да правим нищо такова. Все пак искахме да видим началото и решихме че ще отидем. Взехме няколко кутии бонбони за строителите и съседите и отидохме. Когато ние стигнахме вече големия багер копаеше, имаше един камион който чакаше и един който вече беше полупълен. Истинска строителна площадка. Почерпихме с бонбони да върви гладко, направихме няколко снимки и си тръгнахме.
Първи ден, първи проблеми


И така, дългото чакане и предварителна подготовка завършиха, вече строим (почти). Работя си от вкъщи и започвам да се чудя до къде ли са стигнали с този изкоп. Към момента все още нямах камери на обекта и не виждах в реално време какво се случва. След това поправих тази грешка. Та, към края на деня ми се обажда техническия ръководител на обекта и ми казва, че имаме проблем. Баси, толкова бързо ли стигнахме до проблемите?!? Оказва се, че са стигнали до голяма тръба, която минава през средата на изкопа. За това бяхме подготвени, казвам им че това е някакъв стар канал, строен за напояване много отдавна и никога не е разботил, за това да го бутат. Те обаче контрират, хората от нашата и съседни улици, явно след като разбрали че копаем и стигаме до тази тръба започнали да ходят до там да видят какво става и са казали че тази тръба се ползва за канализация от поне няколко къщи. Ами сега?!? Гледал съм дали има движение по тази тръба повече от година и със сигурност не е имало отпадни води там, но все пак ме обзема някакво притеснение/съмнение. Отивам на място и намирам съседа ми, на който някога е бил и моя парцел. Той ме уверява, че тръбата не се ползва. В същото време техника сочи някакви къщи и твърди че хората от там разправят, че се ползва. И както си мислех, че трудното било да си намеря строител и повече няма да се занимавам започвам да обикалям по съседите. Отивам и до тях и уточняваме че това не е така, така че вече по-спокойнон продължаваме. Разбираме се да чупят огромната тръба и да си довършват изкопа. Първия ден минава, първия проблем е "решен", половината изкоп е направен и изглежда нещата са наред.
Готов изкоп и приемане


На следващия ден копаенето продължава, техниците мерят дълбочина на място, най-отдолу копаят на ръка (така пишеше и в конструктивния проект) и голямата дупка се оформя.

Всеки по-важен етап от грубия строеж (какъвто е и готовия изкоп) трябва да бъде приет (и подписан) от конструктора на сградата. При нас се оказва че в ъгъла, където изкопа е най-плитък (поради наклоните в парцела) конструктура не харесва почвата и иска да се копае още надолу. Довършват и това и с още 20-30 см дълбочина в този край стигат до здрава основа и изкопа е приет.

Подложен бетон


Веднага след изкопа следва да се излее и подложния бетон. За целта още на следващия ден строителите бяха подготвили кофража за подложния бетон и го бяха изляли. Важно е това да се прави бързо след изкопа за да се избегне възможността да вали в изкопа, защото тогава ще трябва пак да се свали още нивото за да се махне горния кален слой. И така, за 3 дни след самото начало от хубав зелен терен сега имаме огромна дупка с бетонирано дъно. Първите стъпки са готови.


Тъй като по проект имаме различни нива на изкопа (и съответно на подложния бетон), както и енда шахта в дъното на мазето ни (най-ниската точка) трябва да се направят и вертикални елементи по подложния бетон. За това им трябват още 1-2 дни работа, но нещата се случват сравнително бързо. След още 2 дни сме готови и с това. Ура :)
Строителя


Освен самия прогрес по обекта ми беше много важно и как ще тръгне общата ни работа със строителя. Работата покрай изкопа и подложния бетон изглеждаше добре и са организирани. Прави ми впечатление обаче, че парцела не е добре ограден от към улицата, въпреки че са закарали някаква ограда на място. Повдигам го като въпрос и строителя ми обяснява, че искал да приключи етапа с камионите и багерите влизащи и излизащи непрекъснато, за да затвори добре. Струва ми се странно, но все пак го приемам за момента и не настоявам. Очаквам в следващите дни това да се оправи.


Със свършване на изкопа и подложния бетон идва и първия акт от строителя, с който иска да приема свършената работа и да я платя (за целта се попълва Протокол/Акт Образец 19 за извършени СМР). Прави ми впечатление, че изкопа е увеличен с малко и подложния бетон с не толкова малко спрямо количествените сметки. Питам защо и ме викат на място, за да ми обяснят. Казват ми пак за прекопаването на изкопа заради изискването на конструктора и че подложния бетон е повече заради това свалено ниво в единия край, както и че подложния бетон с сметнат само под плочата на къщата а е добре да се направи и с по 1 метър в страни за да може върху него да се правят хидро и топлоизолации, дренажи и т..н. Приемам, плащам и всичко е наред.


Хидроизолацията


Вече е ясно, че имаме не малък изкоп под земята. Въпреки че геодезическия ни доклад не показва наличие на подпочвени води трябва да направим (така си е и по приект) и хидроизолация в основите, за да се предпазим и от влизане на вода и влага в основите и мазето и плъзването на капилярна влага на горе по стените. След още един ден и вече имаме и първия пласт от битумна хидроизалация положена върху подложния бетон. Строителя дори ми предлага да направим само един слой хидроизолация с оглед на това как изглежда изкопа ни (че няма никакви следи от вода) и данните от доклада. Въпреки това отказваме подобни предложения и не правиме никакви икономии от хидроизолация. Ето и как изглежда обекта ни по време на изпълнението и след края на този етап.
Малко изводи


  • Вече е явно, че няма да минем без проблеми. Докато това беше все пак очаквано, сега е ясно и че ще трябва да съм ангажиран лично за решаването на проблеми, които излизат в процеса на строителството.

  • Другото, което се очертава от първите дни е, че количествената сметка която имаме и съответно офертата сметната по нея няма да е абсолютно точна и трябва да съм подготвен за отклонения. Това е нещото, което ме притесни повече от проблема с тръбата към момента.

  • Третото нещо е, че явно ще трябва да гледам и строителите как си вършат работата. До сега със самата работа няма проблем, но организацията им по ограждането на парцела не е много похвална. Надявам се това наистина да се оправи, както строителя обещава, да видим дали ще стане така.1 view0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page