top of page
Search

Избор на архитект/проектант

Как да си изберем архитект? Какво трябва да очакваме от него? Колко ще ни струва? Колко време отнема проектирането? Какво да имате предвид?


Това са все важни въпроси, тук ще се опитам да ви дам отговор на базата на моя опит. Почти всичко обаче тук е строго индивидуално и зависи и от вас и от архитекта, който ще си изберете.


И така започваме с търсенето.


Имаме парцел, знаем какво искаме да има в новата ни къща, имаме и идеи за самата къща (и стотици красиви снимки и картинки в Pinterest за това), но това не е достатъчно. Не можем да започнем да строим по картинка, трябват си истински проекти.

Знаехме, че не искаме стандартна къща тип кубче а нещо по-интересно и за това искахме да е помислено от специалист а не да си мислим, че сами ще си измислим всичко и някой само ще го начертае. Казвам го защото се оказва, че доста хора действат по такъв начин.

Първоначално започнах като гледах готови проекти на къщи в интернет. Такива има стотици. Не мислехме да правим кой знае каква специална къща и за това мислех, че просто ще си харесам готов проект, който пасва и на парцела ни и така набързо ще сме готови с проектирането. На всичкото отгоре това е по-изгоден вариант, така че имаше още едно предимство. Гледах доста проекти в сайтове като www.arhitekti.bg и www.ispdd.com/ и се надявах така да свърша тази работа. Смятайки сам колко горе долу ще е голяма къщата (около 250 м2) и гледайки цените на такива готови проекти се бях подготвил за цена за проектиране около 7-8 хил. лева. Оказа се обаче, че колкото и проекти да гледаме харесваме различни идеи от тях, но не и цял проект. Винаги нещо не беше ОК и трябваше да се дооправя по наш вкус.

Така започнахме да си търсим архитект, който да работи с нас и да проектира къщата по нашите си изисквания. Видяхме се с 5-6 различни архитекта, всички препоръчани чрез различни канали и с тях обсъдихме какво искаме да правим, за да вземем оферта и да преценим с кой да продължим.


Какво трябва да знаете преди началото на проектирането?


Колкото повече, толкова по-добре. Трябва да имате готови отговори за тривиалните въпроси като:

- Какви и колко помещения искам да има в къщата? Помислете и за гараж(и) и мазе.

- Колко грубо да са големи помещенията?

- На колко етажа да е къщата?

- Особени изисквания (например големи прозорци, веранда, вътрешни стълби и т.н.)

- Какъв покрив си представяте - скатен или плосък? Добре е да го знаете отначало.

- С какво искате да се отоплявате/охлаждате и затопляте вода?

- Енергоефективност. Това е пряко свързано с бюджета - колкото по-пасивна искате да е къщата, толкова по-скъпа става.

- Каква фасада си представяте? Тук можете просто да покажете примерни картинки на къщи които сте си харесали, които да служат за референция на архитекта ви. Архитекта трябва да ви ориентира и за цената на различните варианти, защото разликите са огромни.


Какво трябва да получите като резултат от вашите проектанти?


Накратко казано най-основно трябва да получите пълен набор от всички необходими проекти нужни, за да получите разрешение за строеж, да можете да получите адекватни оферти за строителство и да може да се изпълни строителството до край. Тези проекти трябва да са съобразени с вашия вкус, с вашия парцел и с вашия бюджет.


Сега по-подробно. Пълния набор от проекти необходим за разрешение за строеж и изпълнението му включват отделните части Архитектура, Строителни Конструкции, Електро, ВК, ОВК, Паркоустройство, Геодезия, Геология, Енергийна Ефективност, ПУСО, ПБЗ. Всичко това ще трябва да се внесе в общината и на база на тази документация да получите разрешение за строеж. Добре и тези разли1ни части да са добре съгласувани, за да не ви се налага после да преправяте неща, да ги мислите на крак или да се получават проблеми при изпълнението или използването на къщата. Добре е частите електро, ВиК и ОВК да бъдат съобразени и с интериорен проект а не само с разпределението на мебелите в отделните помещения по архитектурен проект. тъй като той може да е много груб. За това е добре проектантите по отделните части (да, те са различни хора или екипи) да работят заедно, а не да разделите тази работа на отделни хора и вие да се опитване да ги синхронизирате. Така че по-добре искайте цялостната услуга а не само отделни части.

Трябва също така да искате да получите количествени сметки по всички проекти с максимална точност, за да можете по тях да получите адекватни оферти за строителството. Също така е добре да стигнете и до така наречения работен проект, който съдържа подробни детайли, по които строителите да знаят точно как да изпълнят някои по завъртени неща а не да се чудят и да звънят на проектанта или още по-лошо - да импровизират.


Колко струва проектирането?


Тук вече разликите могат да са много големи и зависят от това с кой архитект се захващате. Естествено известните архитекти с големи студия и изпълняващи големи и скъпи проекти взимат много повече от тези, които се занимават с по-малки обекти.

От архитектите с които говорихме ние получихме следните оферти (много обобщено за да придобиете груба представа. За повече подробности ми пишете и ще ви отговоря):

- 30 лв./м2 включващ всички части освен Геология и ПУСО на ниво технически проект.

- 40 лв./м2 включващ всички части на ниво работен проект. Възможност за интериорен проект за 2000 лв./помещение + определен брой посещения на обекта за авторски надзор по изпълнението включени в цената.

- 40 лв./м2 включващ всички части освен Геология и Геодезия като минимума е проектирана площ е 400 м2.. (ако къщата е с по-малка площ се смята като за 400м2)

- 50 лв./м2 с включени всички части на ниво технически проект.


Всички тези цени са без ДДС, като имаше и допълнителни условия от последните двама архитекти като максимален брой срещи, на които да дискутираме идейните проекти и максимален брой варианти които да предложат.

Ние се спряхме на втората оферта от този списък от арх. Здравко Николов и неговата колежка и (вече) съпруга арх. Елица Томова от студио ZEN Design. Освен цената, за нас беше важно че те ни паснаха и като хора, задаваха въпроси и правеха коментари на двете ни предварителни срещи, които се покриваха с нашите разбирания. Работят с екипа си проектанти в един офис, имаха готовност да поемат и нашия проект и така се впуснахме в проектирането.


Колко време отнема?


И така избрахме си проектанти, колко време ни отне и през какво минахме?

Приехме офертата и дадохме аванс по договора ни в края на лятото. Видяхме се с архитектите ни и им разказахме с подробности какво искаме от къщата си. За целта с жена ми си бяхме направили един споделен файл и в него пишехме различни условия, които искаме да бъдат изпълнени. Не стигнахме до супер подробности, но беше добро начало. Ако го разгледате ще видите колко далеч бяхме от това, което се получи в последствие :) Всичко останало го изчистихме в 2 разговора с архитектите отговаряйки на техните въпроси. В допълнение направихме и една папка в Pinterest , която споделихме с тях и в нея слагахме картинки на къщи и идеи за конкретни части от тях които ни харесват и искахме да служат като референция. Така след няколко седмици на общо 5-тата ни среща (вкл. предварителните преди да ги изберем) те ни показаха първоначалното им предложение. Уау, бяха го напипали доста добре. Имаше 2 варианта на фасадата, като единия определено ни допадна повече а и като цяло бяха я измислили доста добре. Имахме коментари по предложеното разпределение, но началото беше супер обещаващо. Одобрихме посоката и започнахме да минаваме през итерации, за да изчистим всички детайли. Така след няколко срещи за даване на обратна връзка кое да променим и защо и още 2 месеца стигнахме до почти финален дизайн. Правихме различни варианти на фасада, различни разпределения, на сервизни помещения, спалня за гости, дрешник и т.н.. Междувременно излезе геоложкия доклад от мястото и се оказа че трябва да копаем малко по-дълбоко за основи, което само по себе си доведе до естественото появяване и на мазе, което иначе не беше планирано. Така, след около 2 месеца идейния проект беше одобрен. Започнаха да правят конструктивния проект, докато ние финализирахме интериора за първия етаж, за да може по него да се направят с точност и проектите по части Електро, ВиК, ОВК. Всичко беше готово в рамките на 4-5 месеца. Може би не беше най-бързото, но беше есен и предпочитахме да помислим добре докато така или иначе не беше подходящо за начало на строителство.


Като част от процеса на проектиране ви съветвам да включите и надзорна фирма, което да прегледа проектите и да ги подготви за самото внасяне в общината вместо вас. Това помага за по-бързото разглеждане на проектите и минимално количество забележки (надзора вече ги е прегледал, така че по принцип не би трябвало да има каквито и да е проблеми). Ние решихме да подходим така и наехме фирма ЕС ДЖИ ЕМ КОНСУЛТ за надзор (много правилно решение, препоръчвам ги на всеки). При нас забележките от надзора към проектантите бяха дребни и се отстраниха за около седмица. След това точно на 30-ти Януари внесоха проектите в общината и зачакахме заветното разрешение за строеж. За целта на този пост - цената за надзора по проектирането беше 1200 лв. без ДДС, което можете да си прибавите към цената за самото проектиране.


А ето и няколко от архитектурните чертежи по нашата къща:


433 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page