top of page

Подготовка на парцела

Както вече ви разказах когато си избирахме парцела беше зима и имаше сняг. Това имаше и хубави и лоши страни. Хубавото в нашия случай беше, че без зеленината по дърветата можехме да придобием по-добра представа за целия имот на огледите ни. Лошото беше, че не ни даваше добра представа какво ще се случи когато дойде пролетта и всичко започне да се раззеленява и расте.
Ние сключихме сделката в началото на м. Април и малко след това ходихме с един от кандидат архитектите (как си избирахме архитект ще ви разкажа скоро). След това имахме пауза и следващото ми ходене беше в началото на Юни месец. Това сякаш не беше нашия парцел. Беше ДЖУНГЛА! И преди си личеше че има дървета, но до там. Сега всичко беше зелено, обрасло, с трева висока до над коленете, храсти поникнали от всякъде, дори и плодове по дърветата. Толкова много джанки на едно място е трудно да си представите :) Дори врата която си имаше там не можеше да се отвори напълно защото опираше в някакъв клон. Беше страшно.
Беше време да разчистим това нещо и да заприлича малко на двор. Гледах го и изобщо не си представях от къде да го захванем. Като за начало обиколих двора и се опитах да преброя колко дървета има. До някой беше трудно дори да се стигне. Имаше и малки и големи. Имаше и здрави и някои полу изсъхнали. Почти всички обаче бяха саморасли и неподдържани. Не бяха дървета които да искаме да запазим в двора си. С изключение на орехите разбира се. Имайте предвид, че има дървета които дори и да искате да отсечете и да са в собствения ви двор ще ви трябва да имате разрешение, за да го направите. Такива са и орехите, дъбове, и др. В нашия случай имахме 2 ореха, единия огромно и много хубаво дърво, които ни харесваха така както са си.

И така зачудих се, но реших че така и така ще живеем на село и ще ни се налага та може от сега да се занимая сам с такава работа и сам да си го разчистя. В крайна сметка колко му е? Взимам една резачка и една косачка и 730 м2. ще ги оправя за един уикенд. За там обаче не става да минеш с нормална косачка за поляна която буташ и тя коси. Не е равно и тревата е наистина като в джунглата. Исках да взема един електрически тример, но там все още нямаше ток. Реших, че ще взема един бензинов тример и после ще го занеса на селската къща на нашите да се ползва при нужда. Там има огромен двор и щеше да влезе в употреба. Реших обаче че няма нужда да купувам и резачка заради един уикенд и ще взема под наем.


Малко сметки:

Нов бензинов тример Einhell (включваше нож за храсти и корда за трева) - грубо 200 лв. беше

Наем за уикенд на моторна резачка - 40 лв.

Туба бензин, масло за двутактови двигатели, ръкавици - около 40 лв.

И така аз - IT специалистът, който до тогава не беше рязал стоящо дърво, се подготвих и Събота сутринта отивам с новия си тример и резачка, туба бензин, ръкавици и малко вода и започвам да вършея. Да ама не точно. Отне ми около половин час само за да си подкарам тримера. Смесване на бензин и масло, смукачи, и т.н. ми беше за пръв път. Все пак с помощта и на съседа ми подкарахме тъпия тример и за около 10 мин. успях да окося един кръг с радиус около 10 м. за да започна и с дърветата. Добро начало. Вече бях като истински селянин, който си оправя двора. Захванах се и с дърветата. С такава резачка пак за пръв път и пак подобни драми. Все пак накрая паля и почвам от най-близкото дърво до вратата та да може поне да се отваря. Режа дърво, пада, окастрям му клоните събирам ги на купчина настрани и си освобождавам място за следващото. И така стана ранен следобед. Баси, имаше около 40 дървета а аз току що бях бутнал само първото. Още там, на терен както му казват, почнах да звъня на приятели и да търся помощ поне за следващия ден. Бързо навих един приятел и леко се успокоих. Супер, ще имам и помощ и повече опит, ще им разкажем играта!

И така с измъчените си опити от първия ден разчистих само един добър "коридор" в дълбочина започващ от пред вратата на парцела. Направих и две сериозни купчини с клони. Не било толкова лесно. На следващия ден отивам вече много по-уверен. Паля от първия път и веднага започвам - първо, второ, трето дърво от по-малките. Падат и после започвам да им режа клоните и да ги трупаме. Идва и Мишо, аз режа той трупа. Ама много място заемат. Мислех, че просто ще ги натрупаме на купчини тия дървета и сме готови. Пак греда - не става и така. Викаме си и контейнер за боклук за да изнася поне клоните и храстите. По-дебелите клони и стъблата ги оставяме, ще ги подарим на някой на който ще трябват. Нали вече си имам съседи на село :)


И така до следобяда се развихрихме яко, напълнихме и контейнера и разчистихме доста терен. Останаха големи клони които трябваше да поорежем но свършихме добра работа. Мишо си тръгва и аз решавам да направя последен напън и оставам за още 2 часа. Развихрям се и орязвам още 5-6 дървета покрай оградата, просто да са паднали и да мога след това по-лесно да ги разфасовам и разкарвам. Междувременно първия контейнер го напълнихме, викнахме да си го вземат и да ни докарат още един.

Пак сметки:

2 контейнера за боклук - 120 лв. всеки, общо 240 лв.

Реших, че няма да стане така и резачка ще си ми трябва и направо си купих една и планирах и още един такъв уикенд. Отидох и един от следващите уикенди сам с новата резачка и напреднах още. Вече имах опит и знаех какво правя и ставаше по-лесно. Обаче и тогава не успях да свърша всичко. Мамка му, вече ми писна обаче съм инат и решавам, че ще го довърша сам, няма да викам фирми за това което съм почнал. Иначе ще изглеждам като абсолютен аматьор и някакви работяги ще ме гледат пренебрежително, нали? А аз всъщност съм си такъв, но пък инат.


И така след още един уикенд с подкрепа разчистихме всичко и вече спокойно можехме да видим целия си двор и да добием много по-добра представа какво сме си купили. За пръв път се усети и наклона в самия парцел, видя се как го огрява слънцето, на къде какво се вижда и като цяло усещането се промени.

Финални сметки:

Моторна резачка Einhell - 179 лв.

Ножица за клони Fisker (много добра) - 45 лв.

Брадва (малка, за всеки случай) - 17 лв.

Още 3 контейнера за извозване на клони - 360 лв.

Подарени 2 огромни купчина с дърва на бабата живееща от едната ми страна и на съседите от другата - безценно :)


Общо: 3 уикенда сериозен физически труд, 921 лв., няколко сериозни надирания по ръце и крака от дървета, клони и храсти.

Забележка: Около 400 лв. от тях са неща, които остават и все още си мисля че ще ми трябват пак. Брадвичката и ножицата за клони вече са използвани многократно:)


Трябва да кажа че има и много по-лесен и бърз начин за минаване през този процес. И той е да използвате професионалисти, които знаят какво правят, имат нужната техника и организация за да го направят. В интернет е пълно с обяви за почистване на дворове от треви/храсти/дървета/боклуци. По обявите, които аз гледах в момента на отчаяние след първия уикенд цените варираха между 3 и 10 лв. на кв. м. площ в зависимост от растителността (колкото повече дървета толкова по-скъпо. А при мен бяха ужасно много). С такъв вариант обаче го няма личното удовлетворение и тръпка, когато стъпка по стъпка виждаш как двора ти се отваря и става все по-приятен. Каквото и да изберете може да е правилния избор.


Ето как изглеждаше старата джунгла накрая. Бяхме готови и за следващите стъпки по заснемане от геодезист и започване на проектирането. Повече за това следващата седцмица.


77 views2 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page